Ve dnech 12.-29.9.2015 se účastnila CBA a jejích 30 stážistů programu ERASMUS+ projektu „Italská gastronomie se zaměřením na produkty nápojové gastronomie“ pod číslem 2014-1-CZ01-KA102-000180 v Itálii v Gateo a Mare.
Stážisté v rámci vzdělávacího programu pracovali v místních restauracích, kavárnách a barech, kde se seznámili s typickými produkty nápojové gastronomie, získali přehled o základních druzích ingrediencí italské gastronomie. Běžně v provozu uváděli hosty ke stolu, poskytovali pomoc při výběru z jídelního a nápojového lístku, charakterizovali sortiment. Vyřizovali objednávky hostů a servírovali typické italské pokrmy podle pravidel, které restaurace používá. Při své práci se seznámili s několika moderními stroji a zařízeními – například přístroje na esspresa, mlýnky na kávu, na sůl, na koření, leštičky na inventář, které usnadňují obsluze práci. Výrobníky ledu, drtičky ledu se u nás také používají, ale jejich italští bratři toho umí mnohem více. V rámci programu připravili více než 50 různých míchaných nápojů, výhradně z italských surovin. Seznámili se s různými druhy italských vín a naučili se připravovat 5 druhů italské kávy.
Celý učební program doplnila řada exkurzí, které podpořily osvojení si nových odborných kompetencí.
Na závěr skládali účastníci projektu závěrečnou zkoušku. Praktické ověření spočívalo v obsluze hostů při večerním provozu a komunikaci v italském jazyce. Každý z účastníků namíchal jeden druh Fancy drinku z italských ingrediencí. Dalším úkolem bylo připravit vylosovaný druh kávy. Zkouška byla hodnocena pracovníky přijímající organizace a její výsledek byl zapsán do hodnotícího listu. Všichni stážisté byli úspěšní a získali certifikát a europass.
Účastníci, kteří se stáže zúčastnili, budou sdílet nově nabyté dovednosti při workshopu pro pedagogické pracovníky gastronomických škol, který pořádáme dne 13.-14. listopadu 2015 v Brně.