Diageo je přední globální výrobce a distributor alkoholických nápojů, jenž soutěž World Class, v níž se užívá pouze prémiová řada z asi 40tisícového portfolia, pro barmany pořádá od roku 2009. Česká republika se do celosvětového klání zapojila v roce 2014 a je tak jednou z momentálně 58 účastnických zemí.

Včerejší setkání pro Moravu (a předvčerejší pro Čechy, konané v žižkovské televizní věži) bylo úvodním meetingem, kde potenciální soutěžící dostali zadání prvního úkolu – vymyslet drink založený na rumu Zacapa, jehož příběh se bude týkat Guatemaly, koktejlové historie či čehokoliv kolem brandu Zacapa. Zároveň musí obsahovat alespoň 3 centilitry báze. Na zveřejnění koktejlu mají nyní barmani čas do 2. ledna.

Program úterního odpoledne přinesl třicítce přítomných posluchačů dávku přínosných informací, postřehů a tipů. O nejobsáhlejší z nich se postaral barový historik Tomáš Mozr se svou přednáškou Evoluce rumových koktejlů. Ten na začátek citoval svého kolegu Jima Meehana, když tvrdil, že „koktejly na světě přetrvávají nejen díky vynikající chuti, ale i nepřetržitému úsilí, které do nich lidé vkládají, ať už za barovou deskou, nebo v kancelářích marketingových oddělení.“

Prapůvod rumových koktejlů historické zdroje datují do 17. a 18. století, kdy měli britští mořeplavci naordinovány denní přísuny rumu smíchaného s limetovou šťávou, která působila jako prevence proti kurdějím, a cukrem. Zajímavostí je, že přísun ve výši půl pinty rumu dvakrát denně úředníci zrušili až v roce 1970, a to kvůli problémům s obsluhou těžké techniky.

Na těchto základech vznikl drink Planter’s Punch, jenž mezi jamajskými plantážníky působil jako preventivní lék proti žluté zimnici. Řeč došla i na další, koktejly včetně extra populárního Daiquiri, o němž Ernest Hemingway prohlásil, že se „podobá hladině, jíž proplouvá loď rychlostí 30 uzlů.“

Ostřílený soutěžní matador Ondřej Hnilička zase prozradil sadu tipů, jak na podobných barmanských kláních uspět. Prozradil také některé netradiční chuťové dvojkombinace ze svého archivu, mezi nimiž nechyběly například bílá čokoláda a kaviár, jahody a koriandr, třešně a řepa či mango a borovice.

Na závěr setkání vystoupil s přípravou dvou neobyčejných drinků svébytný londýnský barman Pavel Tvaroh, když předvedl použití netradičních ingrediencí a servisů přímo za barovým pultem Abzacu.

Zúčastněné barmany nyní čekají dvě semifinálová kola a květnové národní finále. Jeho vítěze čeká světové finále v prozatím neznámé exotické destinaci. V minulých letech Českou republiku na světovém finále výborně reprezentovali Vítězslav Cirok v Kapském Městě či Adrián Michalčík v Miami, oběma se podařilo postoupit do závěrečné top šestky. Tomáš Melzer zase v Mexico City zvítězil v jedné z finálových disciplín.