1792
Na hostině v královské oboře v Praze uspořádané při příležitosti korunovace Františka I. na krále
českého 9. srpna 1792 „…vypilo se flaší punče na tři sta“.
1806
První definice koktejlu. V politickém týdeníku THE BALANCE AND COLUMBIAN REPOSITORY napsal jeho redaktor 13. května 1806: „Cock tail, then is a stimulating liquor, composed of spirits of any kind, sugar, water and bitters it is vulgarly called a bittered sling.“
1862
„Profesor“ JERRY THOMAS vydává historicky první odbornou příručku HOW TO MIX DRINKS or The BONVIVANT´S COMPANION
1869
HARRY JOHNSON: „V roce 1869 jsem byl vyzván pěti nejznámějšími a odborně nejvyspělejšími barmany, abych se zúčastnil soutěže v New Orleansu…“ Harry vyhrál a stal se prvním známým BARMANSKÝM ŠAMPIONEM na světě!
1882
Harry Johnson publikuje THE NEW AND IMROVED BARTENDERS´ MANUAL
1887
První zmínka o barech v českém odborném tisku (HOSTIMIL)
1891
American Bar firmy Procházka na Jubilejní výstavě v Praze
1895
Americký bar provozovaný českými krajany z Chicaga na Národopisné výstavě v Praze
1911
New York Bar (dnes Harry´s New York Bar), údajně první koktejlový bar na evropském kontinentu, zahájil provoz v Paříži
1912
Byla založena Deutsche Barkeeper Union, první odborná organizace barmanů v Evropě
1912
Pro veřejnost byl otevřen Obecní dům hl. m. Prahy. Do jeho suterénu situoval architekt AMERICAN BAR; existuje dosud a je nejstarším barem na území Čech
1912
Adolf Řehák publikoval v Gastronomickém slovníku přílohu AMERICANBAR, první známou sbírku receptur míšených nápojů v českém jazyce
1921
Čtyři barmani, mj. Victor Hugo Himmelreich (vpravo) a Bertold Reiman (vlevo) , požádali 25. října 1921 Zemskou správu politickou o schválení stanov MEZINÁRODNÍ UNIE BARMISTRŮ V REPUBLICE ČESKOSLOVENSKÉ
1927
VALENCIA (protřepat po 2 cl Apricot Brandy a orange juice & doplnit šampaňským); vítězná receptura první evropské barmanské soutěže, která se konala v dubnu ve Vídni.
Časopis HOSTIMIL píše začátkem října 1927:
„Soutěž mixerů. Na počest padesátiletého trvání Mezinárodního ženevského svazu hotelních, restauračních a kavárenských zaměstnanců pořádá pražská pobočka v pondělí 24. října o 2. hodině odpoledne v baru Luxor na Václavském náměstí v Praze první mezinárodní soutěž mixerů na nové předpisy amerických nápojů, najmě cocktailů. Účelem soutěže jest prospěti u nás v Československé republice mixerskému povolání…“
1932
Pražský hotel Alcron zahajuje provoz; jeho první barmanem se stává Josef Kubík
1947
Harry Bertold Reiman & Jaroslav Ryba vydávají knížku AMERICKÉ MÍCHANÉ NÁPOJE. Na dlouhou dobu jedenácti let je to odborná barmanská publikace jediná!
1948
Americký právník David Augustus Embury vydává knihu THE FINE ART OF MIXING DRINKS
1951
V anglických lázní Torquay zakládá 24. února sedm národní organizací INTERNATIONAL BARTENDERS´ ASSOCIATION; jejím vicepresidentem je zvolen francouzský barman z Kláštera u Mnichova Hradiště, šéfbarman George V Rudolf Slavík
1967
Stanice Československo pořádá rozhlasovou barmanskou soutěž PRAHA-PAŘÍŽ. Utkali se v ní Jitka Hostounská z Grandhotelu Moskva Pupp, barman plzeňského hotelu Continental Josef Vondrák a Rudolf Slavík. Na Světové výstavě EXPO ´67 v Montrealu se představil světové klientele long drink BETON jako „koktejl československo – kanadského přátelství“!
1968
Ivan Crha vydává dílko DĚDEČEK NA SCESTÍ A DALŠÍCH 333 MÍŠENÝCH NÁPOJŮ; knížka se stává zdrojem informací jedné generace barmanů
1978
V rámci přehlídky GASTROPRAG ´78 je poprvé zařazena kategorie BARMAN; na divokou kartu se jí účastní číšník nočního klubu hotelu Inter.Continental Praha Petr Veselý, později po několik let president České barmanské asociace
1987
10. října je v českoskalickém hotelu Rozkoš rozhodnuto 26 účastníky barmanského kursu založit ŠEJKR-KLUB jako – předpokládanou - součást Čs. vědecko-technické společnosti (ustavující schůze se konala 10. ledna 1988)
1990
Na kongresu IBA v Mexiku je 3. 11. přijata Československá barmanská asociace za řádného člena světové barmanské organizace