Soutěž s legendární japonskou whisky, která nebývale komplexně prověří schopnosti barmana včetně jeho pohostinnosti.
9. 10. 2023 | Deadline přihlášek |
6. 11. 2023 | Národní finále, Café Bar Pilotů Praha |
3.-4. 12. 2023 | Globální finále, San Francisco |
Do soutěže je možné se zaregistrovat výhradně na webu nikkawhisky.eu pod záložkou Nikka Perfect Serve. Kromě základních kontaktních informací je k přihlášení potřeba také receptura signature koktejlu na bázi některého z produktů značky Nikka doplněná o příběh, který vysvětlí, jak drink naplňuje letošní téma soutěže The Other Half. Vybírat je možné mezi Nikka From the Barrel, Nikka Coffey Grain, Nikka Coffey Malt, Nikka Coffey Gin, Nikka Coffey Vodka, Nikka Days, Yoichi Single Malt, Miyagikyo Single Malt a Taketsuru Pure Malt.
Téma The Other Half vzdává hold společnosti Nikka, která od samého počátku budovala most mezi Skotskem a Japonskem. Inspiraci lze ale nalézt i v příběhu lásky mezi jejím zakladatelem Masatakou a jeho ženou Ritou, dvou palírnách Joiči a Mijagikjó, ale také ve vztahu mezi single malt a zajímavou řadou blended whisky Nikka, v nichž se snoubí sladové a obilné whisky vyráběné tradičními i inovativními způsoby, nebo v použití destilačních kotlů a kolon. V historii společnosti a v jejích produktech lze dvou polovin jednoho celku nalézt celou řadu.
Úkolem soutěžících je vytvořit druhou polovinu vybraného produktu Nikka, a to ve formě nealkoholického koktejlu, který destilát vhodně doplní. Tato dvojice má ve výsledku tvořit harmonický celek. Dotazy zodpoví ambassador organizátora Kryštof Hordina na e-mailu krystof.hordina@upb.cz.
Pořadatelé na základě receptury a příběhu vyberou deset nejlepších soutěžících, kteří se spolu utkají v národním finále. Předcházet mu bude seminář, který povede Nikka Brand Hospitality Advocate Stanislav Vadrna, jenž je letitým zástupcem značky Nikka a také duchovním otcem soutěže. Vysvětlí v rámci něj mimo jiné i dva základní principy, z nichž vychází japonská pohostinnost – omakase a ichi-go a ichi-e. A právě pohostinnost bude vedle koktejlu, komunikace, stylu práce, znalosti produktů a komunikačních dovedností součástí hodnocení soutěžících. Za soutěžním barem stráví každý z finalistů patnáct minut. Kromě ingrediencí potřebných pro svůj drink a základních barmanských pomůcek si za něj nemůže donést nic – zakázané je například vlastní sklo. To ale zdaleka není jediná „komplikace“.
Úkolem finalistů rovněž bude čelit třem porotcům, kteří svým chováním simulují běžný večer v baru, kdy se může přihodit prakticky cokoliv. Ve hře budou různé modelové situace a na bedrech soutěžícího leží, aby vše ukočíroval, a současně dokázal jednomu z porotců naservírovat svůj signature drink, druhému na místě vymyšlený twist na klasiku nebo klasický koktejl, jenž bude odpovídat jeho roli, a třetímu single malt whisky (Yoichi nebo Miyagikyo).
Vítěz národního finále postoupí do globálního finále v San Franciscu. Nejlepší globální dvojice se pak za odměnu vydá na výlet do Japonska navštívit palírnu Nikka a vybrané bary.
Registrace a zaslání receptury: 5 bodů
Postup do finále: 5 bodů
Umístění na 1. až 5. místě: 5 bodů až 1 bod