Barvy České republiky budou na World Cocktail Championship pořádaném Mezinárodní barmanskou asociací IBA od 28. listopadu do 2. prosince hájit vítězové loňského ročníku Czech Bartenders League a Czech Flair League – Carola Urru s Martinem Vogeltanzem. Zvláště pro barmanku pražského AnonymouS bude šampionát na apeninském poloostrově pikantní, pochází totiž z italského regionu Ligurie.

 

„Nepochopte mě špatně, mám Itálii ráda. Ale loni se mistrovství světa konalo na Kubě… Trochu jsem se těšila na cestování a poznávání nějaké nové země. No, alespoň si v Římě dám špagety Carbonara bez smetany,“ směje se úřadující česká barmanská šampionka.

 

Carola se na mistrovství představí ve skupině Low ABV (nízkoalkoholické koktejly) s drinkem Equality. Ten kromě pětileté kosher slivovice R. Jelínek, kterou si vylosovala jako povinnou ingredienci, obsahuje likér Monin Amaretto, domácí cordial s příchutí švestky a Panettone a nealkoholické Prosecco Iris Vigneti Bella Glamour.

 

„Kombinace nízkoalkoholického drinku a slivovice je na první pohled šílená. Po experimentování a přizpůsobování maximálně osmiprocentnímu obsahu alkoholu mně ale vyšel pěkně vybalancovaný sladkokyselý koktejl s nádechem slivovice na patře i v nose. Charakterem odpovídá digestivu,“ dodává.

 

Pokud bude chtít pomýšlet na postup z 12členné skupiny, musí obsadit jednu z prvních tří příček. Patnáctka semifinalistů se následně popere s písemným testem, komplexní senzorickou zkouškou a mícháním vybraných klasických koktejlů na čas. Mistrovství vyvrcholí finálovým soubojem nejlepší trojice.

 

Jestliže Carola Urru zažije atmosféru koktejlového šampionátu poprvé, pro Martina Vogeltanze to bude po Estonsku Česku, Singapuru, Dánsku a Kubě šestá účast. Kdekdo si možná vzpomene na jeho fenomenální historický počin z roku 2018, kdy z estonského Tallinnu přivezl stříbrnou medaili z klasiky a bronz z flairu.

 

„Tentokrát by pro mne bylo výhrou, kdybych postoupil do nejlepší šestky. Konkurence je opravdu veliká a silná. Poslední dva měsíce trénuji skoro každý den, nechci přece udělat ostudu,“ usmívá se Martin Vogeltanz, který se v Římě představí s rockovou freestylovou sestavou. Namíchá při ní soutěžní koktejl v duchu jasmínového twistu na Basil Gimlet.

 

Celým mistrovstvím se už tradičně potáhne znatelná česká stopa. Aleš Svojanovský s Miroslavem Černíkem totiž v obou soutěžních kategoriích řídí jakostní komisi. Navíc jsou architekty semifinálového kola, které se druhým rokem uskuteční podle jejich zadání.

 

Soutěžní program koktejlového mistrovství světa doplní řada masterclasses i avizované setkání s papežem na Svatopeterském náměstí. Eventu se zúčastní delegace 67 zemí.

 

 

Carola Urru o spojení Česka a Itálie v jejím drinku Equality

Snažila jsem se najít ingredienci, která by byla charakteristická pro obě země zároveň. Napadlo mě italské Panettone, které je velice podobné české bábovce. Nealkoholické Prosecco jsem použila kvůli dodržení sníženého obsahu alkoholu a také abych poukázala na to, že Češi nepijí jen pivo.