Národní finále barmanské soutěže Graham’s Blend Series Cocktail Competition pořádané společností Premier Wines & Spirits hostily v neděli 14. dubna prostory pražského baru PRUTS.

 

Úkolem účastníků klání s populárním portským vínem bylo vymyslet originální koktejl, jehož dominantní složkou je Graham‘s Blend Nº5 White Port nebo Graham‘s Blend Nº12 Ruby Port. Svou recepturu do soutěže zaslalo 15 barmanů a barmanek, z nichž organizátoři vybrali osm finalistů:

 

Matouš Boček, Alma

Libor Hrzan, Cloud 9

Karel Runštuk, MaKa Coffee

Carola Urru, Savage Bar

Michal Buben, PRUTS

Jaroslav Jeřábek, AnonymouS Bar

Daniel Prokeš, Alcron Bar at Almanac X hotel

Martin Gregor, Bruxx

 

Čtyřčlenná porota ve složení Linda Rejfková, Tomáš Melzer, Ján Chovanec a Tomáš Brůha zvolila za vítěze Daniela Prokeše. Ten namíchal drink Ruby Velvet složený z vína Graham's blend no.12 ruby, domácího cordialu z bylinek a červených plodů, verjusu, pomerančových bitters a solného roztoku. Ozdobil jej tapiokovým chipsem a zastříkl parfémem z červených plodů.

 

„Graham‘s Blend Nº12 Ruby je velmi příjemné portské víno ovocného charakteru, které mě Inspirovalo k vytvoření nízkoalkoholického koktejlu spojujícího Portugalsko a Česko. Ovoce zobrazené na jeho lahvi se dá i u nás označit za lokální. Snažil jsem se tedy použít místní ingredience a jako zdroj kyselosti jsem vybral lokální verjus,“ okomentoval Daniel Prokeš kreativní proces tvorby svého soutěžního drinku.

 

Bodovalo se podle několika kritérií. Svou roli hrála kromě chutě, vůně a přípravy drinku také inspirace, vizuální prezentace a jeho název. Na druhém místě skončila Carola Urru a třetí příčku obsadil Matouš Boček.

 

Daniel Prokeš za prvenství získal 4,5litrovou lahev Graham’s 10 Year Old Tawny a letenku do Porta na globální finále, které se uskuteční 19. – 22. května. Kromě samotné soutěže si užije i návštěvu údolí řeky Douro a prohlídku města Porto.

 

Všichni soutěžící také za odevzdání receptury získali pět bodů do letošního ročníku Czech Bartenders League o Barmana roku, další body se udílely za konečné pořadí.