Na pátý ročník eventu, jenž pořádající Česká barmanská asociace tituluje jako vánoční večírek pro všechny kolegy z gastronomie, dorazilo v neděli 21. ledna asi 250 lidí.

 

Ve finále Czech Flair League startovalo šest nejlepších flairových barmanů uplynulého ročníku dle získaných bodů. Stejně jako před rokem zvítězil Martin Vogeltanz, tentokrát před Tomášem Bielčíkem, Kyrylo Rudakem, Tomášem Vančurou, Dominikem Buchtou a Davidem Sedlákem.

 

Vítěz předvedl totožnou sestavu z loňské Captain Morgan Flair Competition, s níž se snažil uspět i na koktejlovém mistrovství světa v Římě. Na rozdíl od předchozích dvou vystoupení mu to nedělní vyšlo náramně – kromě jednoho méně významného pádu ho zajel bez chyby.

 

„Po prosincovém mistrovství světa, kde se mně show nepodařila, jsem byl hodně zklamaný. Přece jen jsem tréninku věnoval intenzivní tři měsíce. Dnes to konečně vyšlo. Pořekadlo Do třetice všeho dobrého se tentokrát naprosto naplnilo,“ neskrýval Martin Vogeltanz bezprostředně po finálovém souboji spokojenost.

 

Zkušeného barmana zastávajícího pozici viceprezidenta České barmanské asociace tak reprezentace tuzemské flairové scény na World Cocktail Championship opět nemine, šampionát tentokrát bude hostit portugalský ostrov Madeira.

 

Podle výsledků by se mohlo zdát, že po soutěžním konci Václava Abrahama nemá Martin Vogeltanz v českém rybníčku rovnocenného vyzyvatele. „To si nemyslím. Dnes mohl klidně vyhrát Tomáš Bielčík, mohl vyhrát Kyrylo Rudak. Jsou to velice dobří barmani, neměli ale zrovna den a něco jim popadalo. Ve flairu rozhodují maličkosti a pokud ti při prvním triku spadne shaker, dost často ztratíš sebedůvěru a chyby se pak kupí. S tímto se poprat je rozhodující,“ dodal Martin Vogeltanz.

 

Kromě finále loňského ročníku Czech Flair League přinesla Abzac Bartenders Party také otevřenou speed mixing challenge s ginem Beefeater a tonikem Schweppes, kterou posuzoval český Beefeater ambasador Jiří Richter. Nejrychleji se růžový gin tonik v čase 20:07 podařilo namíchat Tomáši Vančurovi.

 

S exhibičními flairovými vystoupeními hostům zpestřili večer juniorští barmani i trio porotců ve složení David Neumann, Václav Abraham a Tomáš Prückner. Pro všechny byly k dispozici koktejly za přátelských 80 korun na partnerském Monin Baru a Beefeater&Mattoni Baru, proudem teklo i Starobrno a vhod přišla také grilovaná žebra. Večerem provázel jedinečný moderátor Petr Nárožný ml.

 

Soutěžní ani společenská část eventu by se nemohla uskutečnit bez podpory partnerů České barmanské asociace, společností a značek Mattoni 1873 a.s., Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s, RATIONAL Czech Republic s.r.o., Bidfood Czech Republic s.r.o., HEINEKEN Česká republika, a.s., Zanzibar Trade s.r.o., Monin, Chateau de Frontiere, ESSENS a Nespresso.