Tentokrát se soutěžilo ve dvou kategoriích – čepování piva a degustaci čaje – a v obou obsadili přední příčky domácí studenti.

 

K účasti v Junior Beer Competition Havířovský korbel 2024 se odhodlalo 22 soutěžících z Havířova, Brna, Šilheřovic, Prahy, Českého Těšína, Jeseníku a Poličky. Jejich úkolem bylo nejprve absolvovat písemný vědomostní test a poté ve tříminutovém časovém limitu načepovat dvě půllitrová nealkoholická piva značky Birell dvěma způsoby, a sice na hladinku a nadvakrát. Součástí praktické části byla i příprava pracoviště, správný servis či komunikace s porotou.

 

Nejvíce umu za výčepem dle hodnocení komisařů převedla Aneta Hakalová ze SŠ Brno, Charbulova. Na druhém místě skončila Anežka Ptáčková z HŠ a OA Havířov a třetí příčku obsadila Eliška Sližová z téže školy.

 

V týmové soutěži zvítězila dvojice Aneta Hakalová, Viktória Skočovská ze SŠ Brno, Charbulova, stříbrná pozice patřila Kristiánu Ondrouchovi a Radku Myslivcovi ze SŠHGS SČMSD Šilheřovice a třetí skončily Karolína Tonowská a Natálie Sněhotová z HŠ a OA Havířov.

 

Do Havířovského Tea Tastingu se přihlásilo 12 mladých milovníků čajových lístků. Ti se na úvod seznámili s desítkou vzorků z portfolia společnosti Oxalis, aby se poté při slepé degustaci a v co nejkratším čase snažili pět z nich správně určit. Osm nejlepších si proceduru zopakovalo ve finálovém souboji. Z něj vítězně vzešla Anežka Ptáčková následovaná Janem Vojtíkem a Eliškou Sližovou. Díky nim tedy všechny tři stupně vítězů v čajové disciplíně obsadila HŠ a OA Havířov.

 

„Soutěž se nesla ve velmi přátelské atmosféře. Na studentech bylo zřetelně vidět, že mají zájem o gastronomii a účast si užívají.  To rozhodně nebývá pravidlem. Soutěžní výkony byly ještě lepší než loni, většinou jsme byli svědky správných technologických postupů vedoucích ke kvalitnímu načepování piva,“ zhodnotil letošní Havířovský korbel prezident CBA Aleš Svojanovský.

 

Partnery Havířovského korbelu byly společnost Stramis a Oxalis a pivovar Radegast Nošovice.