Takové byly stěžejní body programu setkání komisařů juniorských barmanských soutěží, které Česká barmanská asociace ve svém brněnském centru Abzac uspořádala na konci letošního srpna.

 

Schůzky, kterou měli v režii Martin Vogeltanz s Radkem Poláčkem, se zúčastnilo 11 hodnotitelů kategorie Junior Cocktail Competition. „S komisaři se setkáváme pravidelně především proto, abychom sjednotili výklad pravidel a jejich rozhodování tím pádem bylo co nejkonzistentnější a nejspravedlivější. Uvažování mladších a starších ročníků se totiž dnes výrazně rozchází, a proto je potřeba obrousit hrany,“ uvedl prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

 

Ten také avizoval, že se v juniorských koktejlových soutěžích bude častěji objevovat kategorie pre-dinner neboli aperitivních drinků. Vedení asociace proto dopilovalo detaily zadání této kategorie, přičemž dbalo především standardů IBA. Ty jsou zcela konkrétně stanovené a pedagogům i jejich svěřencům se podle nich bude dobře pracovat.

 

Úpravy se taktéž dočkala hodnotící tabulka, která nyní klade větší důraz na měření času přípravy soutěžícího na pódiu a případnou penalizaci při jeho překročení. Nová pravidla budou platit od začátku příštího kalendářního roku.

 

Cílem setkání bylo v neposlední řadě také připomenout, že hodnocení komisařů má být pro studenty motivační a nemělo by je v žádném případě odrazovat od další účasti v juniorském měření sil.

 

Nejbližšími nadcházejícími juniorskými koktejlovým soutěžemi jsou CBA Team Challenge, Metelka Austerlitz Cup a Brněnský vánoční pohár.