Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 vyhrál reprezentant České republiky a viceprezident České barmanské asociace Martin Vogeltanz. Povedlo se mu to v konkurenci 19 špičkových barmanek a barmanů. romě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10.000 dolarů. Vítězný koktejl Nature bude i v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary.
Drink Nature obsahuje také netradiční ingredience, jako je fresh z trávy a libeček. „Barmanských soutěží se účastním už 15 let, a když jsem připravoval tenhle koktejl, manželka mi řekla, že jí konečně jeden drink ode mě chutná," řekl čerstvý mistr světa. Na druhém místě skončil Laur Ihermann z Estonska a bronz si ze světového klání odnesl Matthew Ayrey ze Švýcarska.
Světové finále barmanské soutěže Mattoni Grand Drink 2024 proběhlo v sobotu 4. května v rámci zahájení lázeňské sezony v Karlových Varech. Na náplavce u hotelu Thermal se o mistrovský titul utkalo dvacet špičkových barmanů z celého světa včetně exotických zemí, jako Macao či Uruguay.
Program barmanského mistrovství světa oživil moderátor Libor Bouček a jedinečná bubenická show v podání známého uskupení Wild Sticks.
Soutěžící barmani měli za úkol namíchat originální nealkoholický koktejl, jenž musí být snadno připravitelný, splňovat kritéria zdravého a moderního nízkoenergetického míchaného drinku, a to v časovém limitu 6 minut. Nedílnou součástí každého soutěžního koktejlu je minerální voda Mattoni, pro kterou jsou Karlovy Vary domovem.
Výsledková listina Mattoni Grand Drink 2024
1. místo Martin Vogeltanz, Česká republika, drink Nature: odměna 10 000 dolarů
2. místo Laur Ihermann, Estonsko, drink Cèst Paris!: odměna 3 000 dolarů
3. místo Matthew Ayrey, Švýcarsko, drink Heidi: odměna 2 000 dolarů
Recept na vítězný koktejl Nature Martina Vogeltanze
Ingredience:
- Mattoni Grand perlivá
- Gordon‘s 0,0% alcohol free 2,5 cl
- Koldokol sirup Meduňka a heřmánek 1,5 cl
- Paragon Timur Berry 1,5 cl
- Fresh z trávy 1 cl
- Libeček 1 lístek
- Zástřik citronovou kůrou
Ozdoba: Citronová kůra, včelí pyl
Postup přípravy: Do shakeru nalijeme nealkoholický gin Gordon’s, cordial Paragon Timur Berry, sirup a fresh z trávy, přidáme lístek libečku, zasypeme ledem a pečlivě protřepeme. Přelijeme do sklenice s ledem, dolijeme perlivou Mattoni, promícháme, zastříkneme citronovou kůrou a ozdobíme.