Rozhodlo o tom finále 15 nejlepších barmanů Czech Bartenders League, které bylo hlavním bodem programu eventu Abzac hands up! pořádaného Českou barmanskou asociací. Navštívilo ho 850 hostů.

 

„Nevzali mě na DAMU, tak předstírám míchání drinků v baru Cobra,“ píše o sobě na Instagramu 27letý barman Jan Dinstpír. Od čerstvého Barmana roku 2023 je to hezká nadsázka.

 

Mezi top 15 Czech Bartenders League se v úterý prosadil perfektní prací na pódiu a bezchybným drinkem Teatro de Verano. Ten se skládá z tequily Don Julio Blanco, orgeatu z avokádových pecek, domácí směsi kyselin, tepache, uzeného solného roztoku a Fernet Stock Bitter No. 20 Pale. Ozdobil jej sušeným ananasem a podával ve sklenicích vyrobených z použitých lahví.

 

„Koktejl jsem postavil na stejných čtyřech pilířích, kterými se prezentuje značka Don Julio – craft, people, land a spirit. Jsem extrémně překvapený a nadšený. Toto je moje první velké vítězství životě,“ neskrýval Jan Dinstpír velkou radost těsně po vyhlášení výsledků.

 

Dodal, že k práci v pohostinství se vlastně dostal náhodou. „Když jsem se přestěhoval do Prahy, našel jsem si brigádu v restauraci a natolik mě to chytlo, že jsem v gastronomii zůstal. Moje současné působiště, bar Cobra, je srdeční záležitost a životní styl,“ doplnil.

 

Jan Dinstpír tak bude reprezentovat českou barmanskou komunitu na letošním World Cocktail Championship, které se uskuteční od 31. října do 3. listopadu na Madeiře. Ve flairové kategorii se šampionátu zúčastní vítěz Czech Flair League Martin Vogeltanz.

 

„Souboj o Barmana roku byl mimořádně vyrovnaný. Dovolím si říct, že kdokoliv z vítězů skupin by nás mohl reprezentovat v globálním finále. Honza Dinstpír posbíral nejvíce bodů díky kvalitě drinku a precizní práci. Velkou roli v jeho úspěchu hrála uvolněnost a pohoda, s jakou k soutěži přistoupil. Přeji mu hodně štěstí na Madeiře,“ uvedl garant finále Czech Bartenders League Jan Šebek. Na druhém místě skončil Martin Vogeltanz, na třetím Honza Zlámaný.

 

Kromě finále Czech Bartenders League, které rozhodovala skvěle sestavená porota ve složení Lukáš Hanzl, Achim Šipl, David Král, Jakub Vinš, Miloš Danihelka a Jan Šebek čekal na návštěvníky Abzac hands up! od 10 do 22 hodin program u barů a tasting pointů, kde partnerské společnosti představovaly své portfolio i aplikaci jejich produktů v mixologii.

 

Prezident CBA Aleš Svojanovský s kolegy z asociace a partnery předal ocenění a poháry značek za rok 2023. Rekordmanem se v tomto ohledu stala SOŠ a SOU Polička, jejíž studenti si z Brna odvezli hned 9 trofejí či diplomů. Cenu Bohumila Pavlíčka za celoživotní přínos gastronomii převzal Karel Zapalač. Své ruce na bar slávy ve velkém sále Abzacu obtiskl Miloš Danihelka. Dění na pódiu svými přednáškami zpestřili lektor etikety Daniel Šmíd a Jan Šebek.

 

Slavnostním dnem účastníky provedl jedinečný moderátor Petr Nárožný. Kompletní výsledky finále Czech Bartenders League včetně vítězů jednotlivých skupin naleznete zde.

 

Abzac hands up! by se nemohl uskutečnit bez podpory partnerů, jimiž jsou společnosti a značky Bidfood Czech Republic s.r.o., RATIONAL Czech Republic s.r.o., STOCK Plzeň-Božkov s.r.o., Pernod Ricard Czech Republic, Ultra Premium Brands - Central Europe s.r.o., Premier Wines & Spirits s.r.o., RUDOLF JELÍNEK a.s., Zanzibar Trade s.r.o., Mattoni 1873 a.s., PARTY led, s.r.o., LEROS, s.r.o.,   BOHEMIA SEKT, s.r.o., AQUALINK s.r.o. , CORMEN s.r.o., OXALIS, spol. s r. o., HEINEKEN Česká republika, a.s., Sahm s.r.o., Candola s.r.o., Kávovary.cz, SCA Morava, s.r.o., Josef Manner s.r.o., ZEMAN Váhy s.r.o., BOHEMILK a.s., Mia coffee s.r.o., Ronchem a Nestlé Česko, s.r.o.

 

 

O Czech Bartenders League

 

Celoroční barmanská liga funguje v pod hlavičkou České barmanské asociace od roku 2019 a sdružuje nejvýznamnější tuzemské barmanské soutěže. Barmani a barmanky sbírají body za účast a umístění v těchto soutěžích. Patnáctka celkově nejlepších po skončení sezony postupuje do finále Czech Bartenders League. Jeho vítěz se stává Barmanem roku CBA a reprezentuje Českou republiku na koktejlovém mistrovství světa pořádaném Mezinárodní barmanskou asociací IBA.