Český designér Martin Jakobsen, který se do mysli barmanské komunity před několika lety nesmazatelně zapsal dnes již ikonickou sklenicí Lark ve tvaru skřivana, ohlašuje další koktejlový přírůstek ve svém portfoliu.

 

V prestižním německém magazínu Mixology nyní designér představil novinku pojmenovanou Heaven, což je sklenice inspirovaná královským jablkem. Její proporce vycházejí z matematické konstanty zlatého řezu nazývaného též božským poměrem. Spiritualita a s ní spojená tradice pálení vonné pryskyřice tak byla transformována do nové podoby a významu. Dominantním prvkem sklenice je barevný křesťanský kříž.

 

„Námět, který symbolizuje svět, nad nímž vládne Kristus, jsem si uvědomil při pohledu na kupoli katedrály Santa Maria del Fiore ve Florencii,“ dodává k novince umělec.

 

Martin Jakobsen je absolventem pražské UMPRUM, ale studoval na několika univerzitách po Evropě jako The Royal Danish Academy v Kodani, Academy of Fine Arts v Lodži a na Technické univerzitě v Liberci. Vždy si liboval v netradičním přístupu k designu.

 

V současnosti připravuje otevření ateliéru v brněnské Stavební ulici s ukázkou skla nejen pro barmany. Začátek provozu plánuje na září.

 

 

Foto: Tereza Valníčková